V petek, 5. 5. 2023, smo sodelovali na prireditvi »Spoznajmo države Evropske unije«, s katero smo bili del obeležitve 19. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Prireditev, ki jo organizirata Turistično društvo Ptuj in Mestna občina Ptuj, je potekala na Mestnem trgu. Na njej so se na temo o znamenitostih in posebnostih držav članic Evropske unije predstavili vrtci, osnovne in srednje šole ptujskega območja.

Naša šola je letos predstavljala znamenitosti in posebnosti Nizozemske. Odločili smo se, da bomo pripravili krajši skeč in plesni nastop na glasbeno spremljavo pesmi Klop Klop (Dance Remix), v izvedbi nizozemskega pevca Antoona.

Zraven skeča in plesne točke so lahko obiskovalci pri naši lično urejeni stojnici izvedeli veliko podatkov o Nizozemski, še posebej pa so bila zanimiva manj znana dejstva o tej evropski državi. Recimo, da so Nizozemci najvišji narod na svetu, da je bilo korenje najprej črne barve in so ga Nizozemci spremenili v oranžno …

Stojnico smo okrasili s tulipani in rožami iz krep papirja ter z državnimi in kraljevskimi zastavami kraljevine Nizozemske. Obiskovalci pa z naše stojnice niso odšli praznih rok. Vsak je dobil zapestnico iz oranžne volne in se po želji lahko okrepčal s tremi vrstami nizozemskih sirov, korenčkom ter si žejo pogasil z metinim sirupom. Za celovito podobo so učenke poskrbele z izbrano kombinacijo oblačil in kap v tradicionalni nizozemski oranžni barvi.

Po uradnem delu prireditve je sledil dvig evropske zastave v ptujskem »Evro parku«. Slovesni dvig so opravili podžupan Mestne občine Ptuj, Boštjan Šeruga,  predsednik Turističnega društva Ptuj, Peter Pribožič ter poslanec Evropskega parlamenta, Franc Bogovič, ki se je pred tem z nami fotografiral na naši stojnici.

Na prireditvi so sodelovale: Karin Jasenc Jakop, Lia Kovačec, Vida Veršič, Neža Viher, Larisa Zajšek iz 9. a ter Lana Hanželič, Teja Kodrič, Tinkara Krušič, Tija Murko in Nuša Petek iz 9. b.

Utrinke s prireditve si oglejte na fotografijah.

Mentorja: Doroteja Draškovič in dr. Aleš Marđetko