V tednu od 22. do 28. maja 2023 je potekal vseslovenski projekt »Teden umetnosti v šoli in vrtcu«.  Projekt je organiziran v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo in pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Namen projekta je spodbuditi šole in vrtce, mentorje, učence in dijake k razmisleku o pomenu in vlogi umetnosti v izobraževalnem sistemu in našem vsakdanjem življenju.

Tema letošnjega Tedna umetnosti v šoli in vrtcu je bila “Srečanje umetnika in znanstvenika”.

Letos smo se v  raziskovanje umetnosti skozi znanost ali znanosti skozi umetnost vključili malčki vrtca Dornava in učenci OŠ Dornava.

Vrtec Dornava

Koordinator v vrtcu: Karmen Ciglar

Mentorice: Bronja Forstnerič, Nika Kolenič, Janja Šuman, Sandra Sorčič, Tamara Petek, Bernarda Cigula, Leja Firbas, Nina Medved, Janja Kokol, Janja Čuš Kodrič, Nataša Janžekovič, Verica Rus

V vrtcu Dornava smo bili skozi celo šolsko leto zelo ustvarjalni. Zato smo se odločili, da ob Tednu umetnosti v zgradbi Občine Dornava razstavimo likovne izdelke. Tako smo razstavili likovna dela, ki so nastajala skozi celo šolsko leto v vseh šestih skupinah našega vrtca (Fotografija 1, Fotografija 2, Fotografija 3, Fotografija 4, Fotografija 5). Tako so bila likovna dela na ogled vsem občanom naše občine ter drugim obiskovalcem.

Ker pa zelo radi ustvarjamo, smo ustvarjali tudi na našem Dnevu vrtca Dornava, ki smo ga praznovali ravno v Tednu umetnosti. Tema letošnjega dneva vrtca je bila Grajski dan. Tako so otroci ustvarjali čarobna ogledalca (Fotografija 6), viteške meče (Fotografija 7) ter kraljeve krone (Fotografija 8). Otroci so ustvarili unikatne izdelke ter pri ustvarjanju neizmerno uživali.

OŠ dr. Franja Žgeča Dornava

  1. CEFERINOVO SRCE, 2. razred

Lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka in likovno ustvarjanje Ceferinovo srce: Mateja Čeh in Simona Perša, razredničarki

V 2. razredu smo po branju pravljice pisatelja Frana Milčinskega Ježka odigrali kratko lutkovno predstavo dela pravljice, kjer Ceferinov kamen v njegovih prsih postane srce. Kasneje smo igro povezali z likovno umetnostjo, kjer je bil cilj z voščenkami naslikati srce, polovico kamenega in polovico “živega” anatomskega srca, z občutkom razvijanja empatije, strpnosti, medsebojne pomoči in zavedanja, kakšen vpliv imajo izrečene in zapisane besede.

  • KONCERT OPZ in MPZ

Mentorica: Metka Zagoršek

Po treh letih premora zaradi pandemije kovida so pevci osnovne šole dr. Franja Žgeča Dornava ponovno pripravili zaključni koncert otroškega in mladinskega zbora, ki je bil 31. 5. 2023 v Kulturnem centru Dornava.
Repertoar pesmi je zajemal slovenske ljudske pesmi, slovenske umetne pesmi, tuje ljudske in tuje umetne pesmi ter priredbe zabavnih melodij. Pevci OPZ so prepevali enoglasne pesmi in kanone, pevci MPZ pa večglasne pesmi ter kanone.
Učenci, ki se učijo igranja na instrumente v glasbeni šoli, so zborovski program popestrili z instrumentalnimi solistični deli in spremljavami ter vokalnimi soli.
Na klavirju je zbora spremljala profesorica Lidija Žgeč, oba zbora vodi zborovodkinja  Metka Zagoršek.
Za vezno besedilo je poskrbela učiteljica Valerija Lenart, ilustracijo na vabilu je ustvarila devetošolka Raja Sok, za digitalizacijo vabila, plakate in prezentacijo PowerPoint pa učiteljica likovne umetnosti Zlatka Prelog.
Dvorano so napolnili starši, učitelji in dornavski občani, ki so jih mladi pevci razveselili s kvalitetnim programom in mladostno energijo, le ti pa so jih nagradili z dolgimi aplavzi.

Posnetek koncerta

  • Ustvarjamo z magneti: Učenci likovne delavnice in izbirnega predmeta Likovno snovanje 1

Mentorica: Zlatka Prelog

Likovna ustvarjalnost otrok je proces, v katerem otroci izrazijo svoje ideje, občutke in domišljijo skozi različne likovne medije in tehnike. Je izjemno pomembna za razvoj otroka.

Skozi likovno izražanje otroci razvijajo svojo motoriko, opazovanje, domišljijo, samozavest in izražanje čustev. Likovno ustvarjanje jim omogoča, da se izrazijo na drugačen način, ki ni vezan le na besede in ima pomembno vlogo pri celostnem razvoju otroka.

Umetniški projekti, ki vključujejo različne materiale, tehnike in orodja, so vedno zabavni in ustvarjalni. Tudi slikanje z magneti in kovinskimi predmeti je fantastičen način za raziskovanje magnetizma in ustvarjanje unikatnega umetniškega dela. Združuje procesno umetnost in element znanosti s poudarkom na ustvarjalnosti in sposobnosti opazovanja.

Takšnega projekta, kjer se srečata znanost in umetnost, so se lotili učenci Likovne delavnice (4. in 5. razred) in Likovnega snovanja 1. Ko so končali s slikanjem, so svoje delo dopolnili z raziskovanjem oblik, vzorcev in tekstur s ciljem poiskati oblike, ki bi jih znanstavenik označil kot odkritje še nenznanega sveta.

Video